search
top

Jak wybrać wkład kominkowy?

Aktualnie na polskim rynku oferowane są wkłady kominkowe wykonywane w dwóch technologiach – odlewane z żeliwa i zbudowane ze stali nierdzewnej z szamotowymi okładzinami. Każda z tych technologii posiada zarówno swoje wady, jak i zalety.

Żeliwo posiada dużą bezwładność cieplną, co przekłada się na dłuższe nagrzewanie kominka. Dobrze nagrzany kominek równie długo jednak będzie oddawał ciepło. Wkłady żeliwne są bardzo ciężkie, ale przy okazji niewiarygodnie trwałe i odporne na korozję. Stal bardzo szybko przekazuje ciepło do otoczenia, lecz równie szybko się ochładza. Dobrej jakości stal jest odporna na korozję i zmiany temperatury, gorszej jakości może korodować pod wpływem gorących spalin. W kominkach z wkładami stalowymi to szamot ogrzewa pomieszczenie długo po wygaśnięciu paleniska, ponieważ bardzo dobrze akumuluje ciepło. Niestety elementy szamotowe mogą mogą, a mniej wytrzymały na warunki atmosferyczne i pęknięcia jest wermikulit – jego atutem jest jednak stosunkowo niska cena.

kominekk

Tanie wkłady kominkowe najczęściej są wykonywane z gorszych jakościowo materiałów o mniejszej odporności na wysoką temperaturę. Dotyczy to również szyb, które są jednym z droższych elementów wkładu. We wkładach stosuje się żaroodporną ceramikę szklaną. Na co zwrócić uwagę w czasie wybierania wkładu kominkowego?

  • moc nominalna w kilowatach (kW), czyli średnia moc uzyskiwana w czasie godziny pełnej eksploatacji paleniska w warunkach laboratoryjnych,
  • sprawność grzewcza – w przypadku nowoczesnych kominków wynosi od 50 do 80%,
  • wielkość paleniska – zazwyczaj oferowane są wkłady z paleniskiem o szerokości od 60cm do nawet 100cm,
  • kształt frontu wkładu kominkowego decyduje o wyglądzie całego kominka, może być on np. zaokrąglony lub płaski, prosty w formie lub stylizowany,
  • rodzaj wykończenia frontu ma znaczenie estetyczne, np. mosiężny, chromoniklowany, z brązu, wykończony farbą żaroodporną,
  • ilość i rodzaj przeszklonych ścianek decyduje o wyglądzie kominka oraz cenie wkładu,
  • sposób otwierania drzwiczek – najczęściej na bok, rzadziej do góry. Oferowane są również modele z drzwiami chowanymi za paleniskiem,
  • sposób wybierania popiołu – szuflada, bezpośrednie wybieranie z dolnej płyty paleniska, system odprowadzania popiołu do pomieszczenia poniżej, np. do piwnicy,
  • regulacja procesu spalania – przez otwieranie i zamykanie szybra (ruchomej klapy umieszczonej na wylocie spalin) lub za pomocą przepustnic przesłaniających otwory w przedniej części korpusu lub przepustnicy zintegrowanej z kanałem powietrza doprowadzonego z zewnątrz,
  • możliwość podłączenia do systemu dystrybucji  gorącego powietrza w przypadku wkładów powietrznych,
  • dobór mocy kominka służącego jako źródło ogrzewania i przygotowywania ciepłej wody użytkowej wymaga dość skomplikowanych obliczeń wydajności cieplnej oraz zapotrzebowania energetycznego domu i dlatego warto to zadanie powierzyć specjaliście. Przy doborze wkładu pod uwagę brana jest powierzchnia pomieszczeń do dogrzania oraz izolacja budynku. W przybliżeniu: 1kW mocy kominka ogrzewa około 10m2 powierzchni – jest to wskaźnik bardzo orientacyjny, ponieważ różne budynki mają różne zapotrzebowanie energetyczne do osiągnięcia komfortu cieplnego pomieszczeń, za który uznaje się temperaturę 20st. C.

Wpisz Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

top